Powidła śliwkowo-bananowe z wanilią i cukrem trzcinowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    3 kg
  • wanilia

    2 laski
  • cukier trzcinowy

    do smaku
  • banan

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, wypestkować, wrzucić do dużego garnka z grubym dnem, lekko rozgnieść, postawić na średnim ogniu, przykryć i ogrzewać, aż puszczą sok i rozgotują się. Odlać możliwie dużo wytworzonego soku i rozpuścić w nim cukier trzcinowy. Kiedy sok lekko ostygnie zmiksować go z pokrojonymi bardzo dojrzałymi bananami i ziarenkami wydrążonymi z rozkrojonych lasek wanilii. Mus bananowo-waniliowy przelać do rozgotowanych śliwek, dodać też przekrojone laski wanilii. Dusić razem 20-30 minut, pod przykryciem, na minimalnym płomieniu. Odkryć i ogrzewać 2 godziny, często mieszając, aż odparuje nadmiar płynu. Pozostawić do ostygnięcia, a na drugi dzień ogrzewać ok.1 godz. i co jakiś czas zamieszać, by śliwki nie przywarły do dna i nie przypaliły się. Przez kolejne 2-3 dni podgrzewać powidła przez ok.30 minut, często mieszając. Kiedy konsystencja powideł już jest odpowiednia, napełnić nimi niewielkie słoiczki, szczelnie zakręcić i zapasteryzować.


* Pozostałe wydrążone laski wanilii można włożyć do buteleczki z wódką i odstawić na kilka tygodni, aż powstanie esencja waniliowa, albo zasypać cukrem i szczelnie zakręcić - po kilku tygodniach powstanie pachnący cukier waniliowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.01.2014 00:08
Swojskie najlepsze.
pierniczkowo 12.10.2013 10:33
muszą być pyszne :)
Katarzyna/kate1980 10.10.2013 22:02
bardzo ciekawe połączenie smaków
iwi 10.10.2013 14:25
Pyszne powidła
eagle 10.10.2013 14:06
super, nawet nie wpadła bym na taki pomysł:)
Barbara/zuza22_85 10.10.2013 13:46
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat