Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe z cynamonem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 3,5 kg
cukier 650 gram
cynamon Prymat 3 łyżeczki
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe z cynamonem

Kroki postępowania

1
Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na połówki i usunąć pestki. Śliwki przełożyć do rondla. Podlać wodą i podgrzewać całość, aż puszą sok.
Krok 1 - Powidła śliwkowe z cynamonem foto
2
Mieszać całość co jakiś czas, a gdy puszczą sok dodać ok. 1/3 cukru (trzeba próbować w trakcie, gdyż ilość cukru zależy od tego jak słodkie są śliwki). Smażyć powidła przez ok. 2 godziny, mieszając co jakiś czas, aby nie przywarły do garnka.
Krok 2 - Powidła śliwkowe z cynamonem foto
3
Następnie dodać kolejną porcję cukru i smażyć kolejne ok. 2-3 godziny mieszając, aż zaczną gęstnieć. Na koniec dodać cynamon i smażyć kilka minut. Gdy powidła będą spadać z łyżki porcjami, a nie będą spływać przekładać do wyparzonych słoików i zakręcać. Pasteryzować ok. 10-15 minut w garnku wyłożonym ściereczką. Następnie ułożyć je do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Krok 3 - Powidła śliwkowe z cynamonem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 24.08.2014 18:21
Powidła śliwkowe należą do moich ulubionych.
barbara11561 24.08.2014 17:57
lubię takie domowe powidła:)
Kolorowa 24.08.2014 16:49
ciekawy przepis ;)
karolina1869 24.08.2014 16:39
pyszne musi być
Konczi 24.08.2014 15:41
Z cynamonem musza być rewelacyjne ....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak