Poświąteczna zupa rozgrzewająca

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • różnych pieczonych mięs

    650 g
  • świeżych pieczarek

    250 g
  • pieczonych pieczarek

    4 łyżki
  • przyprawy

  • Dodatki:

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

650 g różnych pieczonych mięs ( u mnie królik, perliczka i kurczak )
2 cebule
200 g świeżych pieczarek
4 łyżki pieczonych pieczarek
1 świeża czerwona papryka
1 drobiowa galaretka ( poj. 250 ml )
3 ugotowane marchewki
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki przyprawy do gulaszu
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. 1,5 - 2 l bulionu lub wody
kilka łyżek oleju
1 łyżka mąki
Przygotować wszystkie składniki zupy, czyli mięsa pokroić w sporą kostkę ( usunąć kości ), cebulę i paprykę oraz marchew pokroić w kostkę, pieczarki na 4 ( jeśli są duże to na więcej części ). Fasolę, kukurydzę i groch odsączyć z zalewy a fasolę dodatkowo wypłukać i odsączyć na sitku. Do garnka wlać kilka łyżek oleju, wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć 3 minuty, potem dodać paprykę i słodką paprykę i smażyć kolejne 3 minuty a potem dodać koncentrat i wymieszać. Następnie wlać bulion, dodać odsączone składniki, pieczone pieczarki i galaretkę oraz przyprawy i zagotować. Dodać pokrojone mięsa i doprowadzić wszystko do wrzenia, na koniec zupę zagęścić odrobiną mąki rozrobioną z wodą, zagotować. Zupa powinna być pikantna więc w razie konieczności jeszcze doprawić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 07.01.2014 19:20
smaczna zupka!
Katarzyna54 07.01.2014 17:34
trzeba wypróbować
Marlenka.S 07.01.2014 16:08
fajna zupka, pysznie wygląda
noninka77 07.01.2014 16:07
świetna zupka:)
Monia 07.01.2014 15:57
Już czuję jak pachnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat