Pory zapiekane z parówkami.

Pory zapiekane z parówkami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Por duży

    2 szt
  • pieczarki

    40 dag
  • jabłko kwaśne

    1 szt
  • parówki

    5 szt
  • masło

    3 łyżki
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    125 ml
  • ser ementaler

    5 dag
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • sól, pieprz

  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pory zapiekane z parówkami. foto
Polecam ten nietuzinkowy sposób podania zwykłych parówek z eleganckim porem .
Krok 2 - Pory zapiekane z parówkami. foto
Umyte i dobrze oczyszczone pory pokroić w grubsze plastry ,parówki, bez osłonek, również w plasterki..Jabłko ,bez skórki w kostkę.
Pory smażyć na maśle 3 min ,dodać pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut.
Krok 3 - Pory zapiekane z parówkami. foto
Dosypać żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę.
Krok 4 - Pory zapiekane z parówkami. foto
Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek .Zalać śmietaną z ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu.
Krok 5 - Pory zapiekane z parówkami. foto
Zapiekać 15 min w temp.190 stopni.
Można podawać ,jeśli nie starczy sama zapiekanka, z grzankami z razowego chleba.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 01.02.2014 07:30
pięknie podane:)
DorotaZ 22.01.2014 08:50
Rewelacyjnie wygląda:)
fotoviderek 16.01.2014 11:20
Wspaniałe danie :)
Czarnula87 15.01.2014 18:28
ciekawa jestem smaku
Beata999 15.01.2014 18:12
Ciekawa zapiekanka i pięknie podana.
stokrotka 15.01.2014 17:24
super danie, fajna kompozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat