Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Portugalskie babeczki z budyniem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 275 g
mleko 1/2 l
masło 1 łyżeczka
sól szczypta
cukier 1/2 szkl
mąka 2/3 szkl
jajko 2

Przepis i sposób przygotowania na: Portugalskie babeczki z budyniem

Kroki postępowania

1
Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Stopniowo dodawać mąkę i cukier cały czas mieszając (zmniejszyć ogień). Chwilę pogotować i następnie ostudzić. Roztrzepać jajka i dodać do zimnego budyniu. Dobrze wymieszać mikserem.

Ciasto francuskie zwinąć w rulon i odcinać plastry grube na ok 2 cm. Rozwałkować aby powstały kółeczka, którymi wylepiamy wysmarowane foremki na babeczki.
Krok 1 - Portugalskie babeczki z budyniem foto
2
Foremki z ciastem napełniać kremem budyniowym.
Krok 2 - Portugalskie babeczki z budyniem foto
3
Piec ok 15 minut w 200 stopniach.
Krok 3 - Portugalskie babeczki z budyniem foto
4
Wyszło mi 12 babeczek
Krok 4 - Portugalskie babeczki z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 21.06.2013 08:24
superaśne babeczki
irenka 20.06.2013 21:31
fajny pomysł,muszą być pyszne
Izabela77 20.06.2013 21:29
na pewno są przepyszne
AnielskaSlodycz 20.06.2013 21:09
mmm pysznie wyglądają
halina17 20.06.2013 20:45
Smaczne babeczki.
Megg 20.06.2013 20:27
wyglądają bardzo apetycznie
Sylwia26 20.06.2013 19:19
przepysznie wyglądaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak