Pomidory przetarte

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    2 kg.
  • sól

    do smaku
  • Bazylia suszona Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte pomidory kroimy w ćwiartki.Wrzucamy do garnka mieszając gotujemy na małym ogniu aż się rozgotują.Do masy pomidorowi dodajemy sól do smaku i szczyptę bazylii.Podczas gotowania mieszamy aby masa pomidorowa nie przywarła do dna.Następnie zmiksować.Do wyparzonych słoików wlewamy przetarte pomidory i zakręcamy nakrętką,najlepiej nową.
Słoiki wkładamy do garnka z ciepłą wodą i gotujemy.Pasteryzujemy około 30-40 minut a po wyciągnięciu układamy słoiki do góry dnem.
W pózniejszym okresie można wykorzystać tak przetarte pomidory do zupy lub sosów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 15.02.2016 21:58
Świetne na zupę pomidorową i nie tylko
krystyna330 18.11.2013 09:46
uwielbiam mniam
anemon 18.09.2013 12:31
No, to masz już zapasy na zimę.
fotoviderek 02.08.2013 07:41
Gotowy półprodukt do wielu dań. Super :)
Ada-Gaba 25.02.2013 06:51
ciekawy pomysł z bazylia
Seba 29.12.2012 11:40
extra
mirosława4 23.12.2012 20:16
bardzo przydatne na zimę :)
IZABELA29 14.11.2012 09:52
pomidory przetarte idealne do zupy i na sos
olkaaa 03.11.2012 10:20
też takie robię
Grazyna0211 11.10.2012 09:41
taki domowe są najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat