Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory przetarte

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 2 kg.
sól do smaku
Bazylia suszona Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory przetarte

Umyte pomidory kroimy w ćwiartki.Wrzucamy do garnka mieszając gotujemy na małym ogniu aż się rozgotują.Do masy pomidorowi dodajemy sól do smaku i szczyptę bazylii.Podczas gotowania mieszamy aby masa pomidorowa nie przywarła do dna.Następnie zmiksować.Do wyparzonych słoików wlewamy przetarte pomidory i zakręcamy nakrętką,najlepiej nową.
Słoiki wkładamy do garnka z ciepłą wodą i gotujemy.Pasteryzujemy około 30-40 minut a po wyciągnięciu układamy słoiki do góry dnem.
W pózniejszym okresie można wykorzystać tak przetarte pomidory do zupy lub sosów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 15.02.2016 21:58
Świetne na zupę pomidorową i nie tylko
krystyna330 18.11.2013 09:46
uwielbiam mniam
anemon 18.09.2013 12:31
No, to masz już zapasy na zimę.
fotoviderek 02.08.2013 07:41
Gotowy półprodukt do wielu dań. Super :)
Ada-Gaba 25.02.2013 06:51
ciekawy pomysł z bazylia
Seba 29.12.2012 11:40
extra
mirosława4 23.12.2012 20:16
bardzo przydatne na zimę :)
IZABELA29 14.11.2012 09:52
pomidory przetarte idealne do zupy i na sos
olkaaa 03.11.2012 10:20
też takie robię
Grazyna0211 11.10.2012 09:41
taki domowe są najlepsze
barbara11561 10.10.2012 09:59
bardzo pyszne:)
anulka69 24.09.2012 18:46
z bazylią nie robiłam ale muszę spróbować
Ania67 29.08.2012 21:21
bardzo przydatne
Motorek 24.08.2012 09:25
smaczny dodatek do zupy i nie tylko
caralajna 22.08.2012 09:12
takie są u mnie niezbędne w zapasach na zimę
ben-ka 20.08.2012 08:39
I zapasy na zimę zrobione:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak