Pomidorowe niespodzianki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    6 sztuk
  • szpinak

    ok200 gram
  • jajka

    6 sztuk
  • ser żółty

    3 łyżki tartego
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • bazylia świeża

    do dekoracji
  • szczypiorek

    do dekoracji
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory myjemy i osuszamy. W każdym odcinamy wierzchołek. Za pomocą łyżki, delikatnie wyjmujemy miąższ. Wnętrze każdego pomidora oprószamy solą i pieprzem.

Szpinak delikatnie obsmażamy na oleju. Doprawiamy i mieszamy z utartym serem. Gotowym szpinakowo-serowym nadzieniem napełniamy wnętrze każdego pomidora. Na wierzch wybijamy jajko. Do każdego warzywa oddzielnie.

Pomidory delikatnie przekładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 15 minut (180°), by jajko się ścięło.

Podajemy na ciepło jako dodatek do pieczywa. Przed podaniem oprószamy posiekanym szczypiorkiem.
Jadwiga/Jaga85
Kilka razy jadłam pomidory faszerowane, ale chyba w tym zestawieniu smakują mi najbardziej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
xjustynka89x 14.07.2014 11:02
super to wygląda :)
berys18 13.07.2014 20:10
ciekawie wyglądają
stan2401 13.07.2014 09:33
ciekawa propozycja
gusia1000 12.07.2014 23:57
Warto tak robić.
Konczi 12.07.2014 22:51
Super pomysł
Jusiaa 12.07.2014 22:29
Ale fajne :)
gosia1988 12.07.2014 22:28
pomysłowe - muszę zrobić :)
dodi 12.07.2014 22:20
fajny pomysł
molanka 12.07.2014 22:06
wygląda smakowicie
Joannasz3190 12.07.2014 22:06
Ciekawy pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat