Pomarańczowy seromakowiec

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SPÓD

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • cukier puder

    3 łyżki
  • żółtka

    2 szt
  • masło

    50 g
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka

MAK

  • mak

    zmielony 500 g
  • skórka z pomarańczy

    1 szt
  • cukier trzcinowy

    1 szkl
  • białka

    6 szt
  • sól

    1 szczypta

SERNIK

  • twaróg zmielony

    1 kg
  • cukier

    1 szkl
  • masło

    200 g
  • żółtka

    6 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • pomarańcza

    1 szt
  • Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie

GALARETKA POMARAŃCZOWA

  • pomarańcze

    ok 6 szt (500 ml)
  • skórka z pomarańczy

    1 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • woda

    1/3 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomarańczowy seromakowiec foto
Wszystkie składniki ciasta kruchego posiekać nożem i wymieszać. Ja zrobiłam to w malakserze. Wylepić spód formy 23 x 33 wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2 - Pomarańczowy seromakowiec foto
Zmielony mak zalać wrzątkiem i odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Wodę odsączyć i wymieszać mak z cukrem i skórką pomarańczową.
Krok 3 - Pomarańczowy seromakowiec foto
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać razem z makiem.
Krok 4 - Pomarańczowy seromakowiec foto
Masę makową układać na spodzie w paski po skosie.
Krok 5 - Pomarańczowy seromakowiec foto
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami dobrze zmielony twaróg. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Nie miksować długo masy sernikowej, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć delikatnie ser na paski masy makowej. Zrównać wierzch i wstawić seromakowiec do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 50 min z funkcją góra - dół. Wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 6 - Pomarańczowy seromakowiec foto
Z pomarańczy wykroić fileciki i przełożyć do garnka razem z sokiem jaki wypłynie podczas krojenia. Dodać skórkę z pomarańczy i dokładnie zmiksować. Wszystkiego powinno być 500 ml. Zagotować dosładzając cukrem. Ilość w zależności od słodkości pomarańczy. Żelatynę rozpuścić w wodzie i połączyć z pomarańczami. Tężącą galaretkę wylać na seromakowiec. Odstawić do stężenia. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 25.03.2016 16:31
świetne ciacho :)
Małgorzata Pin 24.03.2016 10:36
Znakomite ciacho.
dodi 23.03.2016 18:48
ale pyszności, mniam
iziona 23.03.2016 17:22
Nie miałam robić nic z makiem na te swięta, ale strasznie mi się spodobało to ciasto.
KORAL 23.03.2016 10:51
Bardzo smacznie z tą galaretką
Franciszek 23.03.2016 10:47
piękny i kolorowy
mysza75 23.03.2016 10:03
piękne ciasto
Marta1986 23.03.2016 09:50
pysznosci mniam
gosia56 23.03.2016 09:49
poproszę kawałek;)
bietka 23.03.2016 09:11
bardzo smaczne połączenie smaków :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat