Pomarańczowy mazurek

Pomarańczowy mazurek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

    5 sztuk
  • pomarańcze

    1 kg
  • cukier

    1/2 kg
  • masło roślinne

    25 dag
  • wafel tortowy

    2 sztuki
  • płatki migdałowe

    5 dag
  • rodzynki

    5 dag
  • orzechy

    5 posiekane
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pomarańczowy mazurek

Cytryny i pomarańcze sparzyć, zetrzeć z nich skórkę, przełożyć ją do rondelka wraz z kawałkami owoców, cukrem i masłem. Podgrzewać do uzyskania gęstej masy, wymieszać z płatkami migdałowymi, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Wafel wyłożyć w blaszce, posmarować połową masy, przykryć drugim waflem, posmarować drugą połową masy. Mazurek udekorować kandyzowanymi wiśniami i posypką czekoladową. Do dekoracji można użyć także orzechów i migdałów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

IKrakowianka 05.03.2014 18:21
super jest taki mazurek
Seba 21.07.2013 10:37
bardzo fajne ciasto
Wafelek2601 19.03.2013 14:47
Pyszne ciasto
Katarzyna/kate1980 08.04.2012 22:11
pyszności
cukiereczek 14.11.2011 20:15
super
Barbara55 22.06.2011 17:44
super chętnie posmakuję
wolochski 26.05.2011 21:25
super
iza15 13.05.2011 23:23
pyszności
kasiaw 14.04.2011 22:59
fajny przepis
pioge7 02.03.2011 16:21
uwielbiam mazurki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat