Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczówka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze 3 sztuki
Goździki całe Prymat 3 sztuki
rodzynki 1/2 szklanki
spirytus 1 szklanka
cukier trzcinowy 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczówka

Jedną pomarańcz dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Do słoja włożyć pokrojoną w plastry pomarańcz, sok z dwóch pomarańczy, goździki, rodzynki i zalewamy to spirytusem. Odstawiamy na kilka dni.
Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na kolejne 3-4 dni raz na jakiś czas mieszając by cukier się rozpuścił.
Przecedzamy przez sito i filtrujemy np. przez filtr do kawy.
Pozostawiamy w butelce na kilka dni i po tym czasie możemy się delektować nalewką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 04.05.2016 09:27
Z wódką będzie delikatniejsze ale sądzę że równie dobre :) Albo dać więcej soku z pomarańczy :)
Futka 04.05.2016 00:10
Przepyszny trunek :) Na zdrowie! :D
Goya 03.05.2016 22:16
może być dobra, ciekawa jestem czy zamiast spirytusu można dodać wódkę może byłoby delikatniejsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak