Dyniowa latte z syropem trzcinowym

Dyniowa latte z syropem trzcinowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Lekka kawa z mlekiem i dynią, której warstwy pięknie się rozdzielają. Przepyszna, korzenno- karmelowa kawa nie tylko wspaniale smakuje, ale też rozgrzewa. Sprawia, że jeszcze bardziej możemy się cieszyć urokami jesieni.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SYROP DYNIOWY (sos dyniowy):

  • dynia

    200 gramów
  • woda

    1.5 szklanki
  • cukier trzcinowy

    0.5 szklanki
  • cukier wanilinowy

    2 łyżki
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    0.5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    0.5 łyżeczki
  • goździki całe

    10 sztuk

KAWA LATTE NA 2 PORCJE:

  • sos dyniowy

    0.5 szklanki
  • zaparzona mocna kawa

    1 szklanka
  • mleko

    0.5 szklanki
  • syrop klonowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię upiec lub ugotować na parze do miękkości. Wlać wodę do dyni i zmiksować na gładkie puree. Przełożyć do rondelka dodając cukier i wszystkie przyprawy. Gotować przez 10 minut od czasu mieszając. Przelać przez sito i wlać do buteleczek. Przechowywać w lodówce do kilku dni lub pasteryzować i może stać w chłodzie znacznie dłużej.

Na dnie szklaneczki wlać syrop dyniowy, po ściance wlać gorącą kawę. Ugotowane mleko, spienić i ostrożnie wlać na kawę. Wierzch pianki polać syropem trzcinowym i podawać.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

19.11.2018 18:05
Z chęcią napiłabym się takiej kawusi :)

Bożena Matuszczyk

19.11.2018 11:02
Pomysłowo ,smacznie i kusząco.Jeszcze tak przygotowanej kawy nie piłam,ależ musi smakować.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat