Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z ciemnych winogron
Do przygotowania domowej nalewki z winogron możecie wykorzystać dowolny kolor tych owoców lub pomieszać dwa. Ważne jest, aby do słoika trafiły zdrowe i dojrzałe owoce.
Nalewka w smaku jest delikatna. Chociaż po około 3 miesiącach jest już gotowa, to im dłużej leżakuje tym bardziej zyskuje na smaku. Koniecznie po przygotowaniu trzymaj ją w ciemnym, chłodnym miejscu.
1. Winogrona obrać z kiści, opłukać, wrzucić do dużego słoja, zasypać cukrem i zostawić na 24 godziny aż puszczą sok.
2. Następnego dnia dodać laskę wanilii, goździka i kawałek kory z cynamonu, zalać wódką i spirytusem.
3. Zakręcić słój, odstawić na 3 tygodnie w temp pokojowej najlepiej w ciemniejszym miejscu.
4. Codziennie potrząsać słojem żeby cukier się rozpuścił.
5. Po trzech tygodniach nalewkę przecedzić zlać do butelek, odstawić na minimum 3 miesiące choć z tym może być już problem :)
6. Smacznego!