Pomarańczowa kaczka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 sztuka
  • pomarańcza

    4 sztuka
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżka czubata
  • sól

    1 łyżeczka płaska
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,33 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę dokładnie oczyszczamy, usuwamy wszystkie włoski, dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Nacieramy dokładnie solą oraz imbirem zmieszanym z pieprzem.

Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Z trzech wyciskamy sok, ale niezbyt dokładnie, aby przy skórkach pozostało trochę miąższu.

Skórki pomarańczy kroimy na mniejsze kawałki, którymi faszerujemy kaczkę. Nacięcie spinamy wykałaczkami.

Sok mieszamy z białym winem.

Kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i polewamy mięso 1/4 wina zmieszanego z sokiem. Czynność powtarzamy co 20 minut.

Kaczkę trzymamy w piekarniku jeszcze mniej więcej 75-90 minut, podlewając co 20 minut płynem, który wytworzy się z jej pieczenia. Pół godziny przed kończem pieczenia obkładamy kaczkę pokrojoną w plastry ostatnią pomarańczą.

W razie potrzeby przykrywamy kaczkę folią aluminiową, aby za bardzo się nie przypiekła.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 15.10.2014 19:49
fajny przepis !
Christopher 15.10.2014 16:53
Pyszna ta kaczuszka.
Malinka 15.10.2014 16:16
Kaczka na pewno smakowała wyjątkowo!!!
Motorek 15.10.2014 16:08
Palce lizać
pajbek 15.10.2014 15:46
Pyszne mięsko :-)
mirosława4 15.10.2014 15:39
apetyczna ta kaczuszka :)
caralajna 15.10.2014 15:30
wygląda zjawiskowo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat