Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polskie tiramisu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
mąka szklanka
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
cukier szklanka
maka zieniaczana łyżka
krem tiramisu
kawa rozpuszczalna
rum
mleko
kakao
sos czekoladowy
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Polskie tiramisu

Kroki postępowania

1
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę (obie) z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę. Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. pół godz. Gotowy biszkopt wyjąć i zastosować terapię szokową - z ok. 20 cm rzucić nim na stół (w formie oczywiście) :D
Przygotować mocny napar z kawy z dodatkiem rumu (na oko wlałam łyżkę).
Krok 1 - Polskie tiramisu foto
2
Krem z torebki przygotować wg przepisu na opakowaniu, miksując z mlekiem i ew. masłem.
Biszkopt przekroić na dwa placki. Każdy nasączyć kawą z alkoholem. Biszkopt posmarować połową kremu, przełożyć drugim blatem i na wierzch wyłożyć resztę kremu. Górę posypać kakao (przez sitko, użyłam oczywiście "Puchatka" dla dzieci).
Środek można posypać płatkami migdałowymi.
Krok 2 - Polskie tiramisu foto
3
Ciasto schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Przed podaniem polać sosem czekoladowym. http://www.doradcasmaku.pl/przepis/258314/sos-czekoladowy-do-deserow-i-mies.html
Krok 3 - Polskie tiramisu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 27.11.2012 11:49
takie ciacho jem o każdej porze ....
manaika 27.11.2012 09:15
pycha
wyattearp 27.11.2012 08:32
zrobię fajny
Bogusiaz 27.11.2012 00:26
ekstra
treonina 26.11.2012 23:35
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak