Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Policzki wołowe duszone w piwie na puree

5.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Policzki wołowe

Policzki wołowe
2 sztuki
piwo ciemne
500 mililitrów
czosnek
3 ząbki
papryczka chilli
1 sztuka
imbir
2 plasterki
cukier
2 łyżeczki
sól
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
bulion wołowy
2 szklanki
tymianek
3 gałązki

Puree ziemniaczane

ziemniaki
0,5 kilograma
masło
1-2 łyżki
śmietana 30%
1-2 łyżki
sól
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Policzki wołowe duszone w piwie na puree

Policzki oczyszczamy ze ścięgien, myjemy, osuszamy. Do miski wlewamy piwo, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, chilli i imbir, dodajemy cukier i tymianek i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy policzki i marynujemy je najlepiej przez noc.

Następnego dnia policzki wyciągamy z marynaty, osuszamy je, lekko solimy i pieprzymy i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Obsmażone policzki wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy je marynatą i bulionem, przykrywamy je folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 120 minut, po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopnia, ściągamy folię i pieczemy policzki jeszcze około 30-40 minut.

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy na puree, dodajemy masło, śmietankę sól, pieprz i odrobinę gałki i mieszamy na gładką masę.

Upieczone policzki przekładamy na deskę aby odpoczęły, sos powstały z pieczenia przelewamy na patelnie ( wcześniej usuwamy nadmiar tłuszczu zgromadzony na powierzchni sosu ) i odparowujemy go na dużym ogniu, aż do momentu uzyskania konsystencji syropu. Na talerze wykładamy porcję puree, na nim układamy pokrojone w plastry policzki wołowe, a na około wylewając porcję sosu. Serwujemy gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 15.06.2015 10:08
smaczne mięsko podano..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak