Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe z sosie śliwkowo-grzybowym
Do miseczki wlewamy 1 łyżkę oliwy, sos sojowy, dodajemy posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, paprykę ostrą, imbir, gałkę muszkatołową oraz rozmaryn.
Mieszamy, żeby połączyć wszystkie składniki.
Dodajemy nasze polędwiczki i całe obtaczamy je w marynacie.
Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie obsmażamy mięso na łyżce oliwy z wszystkich stron.
Wlewamy naszą pozostałą marynatę i dolewamy przegotowanej wody.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas obracając.
Po 30 minutach dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę i grzyby.
Jak cebulka zmięknie dodajemy łyżkę powideł śliwkowych i ocet balsamiczny.
Dusimy jeszcze 45-60 minut.
Na koniec ewentualnie możemy dosolić i dopieprzyć do smaku.
Mięso będzie wysmażone w środku, ale nie przesuszone.
Będzie po prostu idealne!!!
Podajemy z ziemniakami ugotowanymi, kaszą lub ryżem.