polędwica z morelami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    800 g
  • morele

    500 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • skórka z cytryny

    1/4 łyżeczki
  • imbir mielony

  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cukier

  • sól

  • smalec

    1 łyżka
  • posiekane listki tymianku

  • miód

    1 łyżeczka
  • białe wino

    1/4 szklanki
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyj, wygnieść ręką, pokroić na plastry. Lekko rozbić tłuczkiem.
Wymieszaj sól, pieprz, skórkę z cytryny, sok z cytryny, imbir, cukier i oliwę. Natrzeć pastą kotlety i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Morele pokroić w plastry. i podsmażyć na maśle.. dodaj tymianek, miód, wino i duś przez chwilę pod przykryciem. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć kotlety z obu stron. na talerz gdzie marynowały się mięso wlej 1 łyżkę wody i skrop kotlety. Podsmażone kotlety obłóż morelami i duś ok 20-25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat