Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wieprzowa w sosie z orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 1 szt
rosół 1/2 szkl
orzechy włoskie 5 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
sok z cytryny do smaku
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
twaróg 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa w sosie z orzechami

Kroki postępowania

1
Polędwice oczyścić z błon i osuszyć. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
Na patelni rozgrzać olej z masłem. Smażyć z dwóch stron na złoto na silnym ogniu. (Trzeba uważać, żeby masło się nie przypaliło.)

Tłuszczu z patelni nie wylewamy!!!
Krok 1 - Polędwica wieprzowa w sosie z orzechami foto
2
Przysmażoną polędwicę położyć na deskę i przykryć lub owinąć folią aluminiową. Tak zostawić ją na 10 minut. (Na zdjęciu widać małą rączkę głodnego pomocnika- bez takowego polędwica również się uda :) .)
Krok 2 - Polędwica wieprzowa w sosie z orzechami foto
3
Ser łączymy z orzechami.
Na patelnię, na której smażyło się mięso, wlewamy rosół. Zagotowujemy i dodajemy ser z orzechami. Mieszamy, aż składniki połączą się. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu- odparowania części płynu. Doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Polędwica wieprzowa w sosie z orzechami foto
4
Polędwice kroimy w plastry, kładziemy na talerz i podajemy z sosem.
Jeżeli ktoś nie lubi lekko krwistego mięsa, można po pokrojeniu włożyć polędwice na chwilę do gotującego się sosu.
Krok 4 - Polędwica wieprzowa w sosie z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 29.12.2012 18:31
ekstra
adelajda 16.12.2012 06:12
lubię polędwiczki !
Kasnaj 15.12.2012 21:13
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak