Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab środkowy 750 g
ogóreczki konserwowe
Przyprawa do mięs Prymat
morele suszone 6 sztuk
orzechy włoskie 40 g
chrzan tarty
masło 1 łyżeczka
kasza jaglana 100 g
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68

Kroki postępowania

1
Schab oczyszczamy z błon. Przygotowujemy marynatę: w miseczce łączymy przyprawę do mięs, dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Rozkrajemy schab wzdłuż, tak aby powstał jak największy płaski kawałek.
Krok 1 - Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68 foto
2
Morele kroimy w cienkie paseczki, orzechy drobno siekamy. Kilka moreli zostawiamy w całości.
Krok 2 - Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68 foto
3
Mięso smarujemy marynatą, układamy na całej powierzchni orzechy i pokrojone morele, a następnie zawijamy w roladę. Roladę zawiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną roladę smarujemy dokładnie marynatą i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni.
Krok 3 - Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68 foto
4
Przygotowujemy kaszę jaglaną: kaszę płuczemy w wodzie i gotujemy przez ok. 20 minut. Kaszę gotujemy w stosunku 2:1 – 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Następnie do smaku dodajemy masło i kilka rozdrobnionych orzechów. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy odłożone morele i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Krok 4 - Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68 foto
5
Schab kroimy w plastry i podajemy z upieczonymi morelami i kaszą jaglaną. Podajemy z chrzanem tartym i ogóreczkami konserwowymi.
Krok 5 - Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 04.12.2015 23:19
Pyszne danie!
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:09
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak