Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68

Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab środkowy

    750 g
  • ogóreczki konserwowe

  • przyprawa do mięs

  • morele suszone

    6 sztuk
  • orzechy włoskie

    40 g
  • chrzan tarty

  • masło

    1 łyżeczka
  • kasza jaglana

    100 g
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68 foto
Schab oczyszczamy z błon. Przygotowujemy marynatę: w miseczce łączymy przyprawę do mięs, dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Rozkrajemy schab wzdłuż, tak aby powstał jak największy płaski kawałek.
Krok 2 - Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68 foto
Morele kroimy w cienkie paseczki, orzechy drobno siekamy. Kilka moreli zostawiamy w całości.
Krok 3 - Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68 foto
Mięso smarujemy marynatą, układamy na całej powierzchni orzechy i pokrojone morele, a następnie zawijamy w roladę. Roladę zawiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną roladę smarujemy dokładnie marynatą i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni.
Krok 4 - Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68 foto
Przygotowujemy kaszę jaglaną: kaszę płuczemy w wodzie i gotujemy przez ok. 20 minut. Kaszę gotujemy w stosunku 2:1 – 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Następnie do smaku dodajemy masło i kilka rozdrobnionych orzechów. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy odłożone morele i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68 foto
Schab kroimy w plastry i podajemy z upieczonymi morelami i kaszą jaglaną. Podajemy z chrzanem tartym i ogóreczkami konserwowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jadwiga/Jaga85

04.12.2015 23:19
Pyszne danie!

Szef Kuchni 1

04.12.2015 02:09
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat