Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia kurczaka w warzywach
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny obiad dla rodziny? Wypróbuj przepis na podudzia z kurczaka w warzywach! Duszone z marchewkami i kalarepką mięso będzie miękkie, soczyste i aromatyczne. Możesz też dodać inne składniki np. pieczarki, paprykę lub cukinię.
Kroki postępowania
Czosnek drobno posiekać i utrzeć z 1 łyżeczką soli. Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie skropić sokiem z połowy cytryny i natrzeć czosnkiem wymieszanym z solą oraz tymiankiem i czarnym pieprzem. Tak przygotowane mięso odstawić na 2-3 godziny.
Patelnię z grubym dnem dobrze rozgrzać i bez tłuszczu obsmażyć na niej mięso po zrumienieniu przykryć i udusić do miękkości.
Pod koniec dodać kalarepę pokrojoną w kostkę.
Dodać też całe marcheweczki. Całość dusić razem jeszcze chwilkę, aby warzywa zmiękły.