Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia kurczaka pieczone w kapuście kiszonej
Przepis na podudzia z kurczaka pieczone w kapuście kiszonej, która nadaje mięsu wyjątkowego, kwaśnego smaku i aromatu. Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania danie to idealny pomysł na rodzinny obiad.
Podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawę do kurczaka i obie papryki mieszamy z olejem i obtaczamy nimi podudzia. Wstawiamy kurczaka do lodówki na dwie godziny do zamarynowania.
Kiszona kapustę odciskamy i kroimy. Blaszkę z piekarnika smarujemy olejem, układamy kapustę i kładziemy podudzia na wierzch. Skrapiamy wszystko olejem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy udka. Od czasu do czasu mieszamy kapustę kiszoną. Pod koniec pieczenia włączamy piekarnik na funkcje grill i dopiekamy do zrumienienia.