Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

pocałunek murzyna

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
2 szkl
cukier
2 szkl
śmietana
2 szkl
jaja
2 szt
ocet
2 łyżki
mak
5 łyżek
kakao
4 łyżki
bakalie
30 dag
Krem:
masło
20 dag
jaja
5 szt
cukier
1 szkl
mąka
2,5 łyżki
mleko
1,5 szkl
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: pocałunek murzyna

Ubić jaja z połową cukru, dodać pomału śmietanę, mąkę z sodą, resztę cukru i ocet, wymieszać.
Podzielić ciasto na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej sparzony i zmielony mak, do trzeciej bakalie. Upiec każde ciasto osobno.
W garnku ubić jaja z cukrem, wymieszać z mąką i aromatem na gładką masę. Mleko zagotować i gorące wlać stróżką do masy ubijając ją trzepaczką rózgową. Postawić na małym ogniu i energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia masy. Do utartego na puch masła dodawać, wciąż mieszając po łyżce kremiku jajecznego i tym przełożyc placek.
Ciasto makowe-masa-ciasto bakaliowe-masa-ciasto kakaowe.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak