Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Plundry, Plunder, Plundery, czyli szybkie ciastka francuskie z budyniem i owocami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 opakowania
jajko 1
mleko 500 ml
masło 2 łyżki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
owoce dowolne

Przepis i sposób przygotowania na: Plundry, Plunder, Plundery, czyli szybkie ciastka francuskie z budyniem i owocami


Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto francuskie dzielimy każdy na 12 równych kwadratów. W 12 prostokątach wycinamy za pomocą szklanki lub foremki okrągłe otwory. 12 pozostałych kwadratów smarujemy roztrzepanym samym białkiem lub całym jajkiem. Na wierzch tych kwadratów kładziemy kwadraty z wycięciami i delikatnie sklejamy. Tak przygotowane plundry wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok 190-200 st na 7-10 min.

Po wycięciu otworów w kwadratach zostają nam kółka, które wykorzystujemy do przygotowania małych okrągłych Plunder-kow. Postępujemy podobnie jak w przypadku plundrów kwadratowych.

Upieczone Plundery wypełniamy ostudzonym budyniem i dekorujemy owocami, dżemem, czekoladą lub nutellą itd.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 30.10.2015 18:10
fajna propozycja
Krystyna32 29.10.2015 09:12
wyglądają pysznie
Ada-Gaba 28.10.2015 22:09
apetyczny deserek
Wiktoria29 28.10.2015 21:01
prosty ale pyszny deser awaryjny
Bernadeta1 28.10.2015 19:11
smaczne słodkości
Aleksandra/Olcia 28.10.2015 18:24
szybkie i pyszne
mirosława4 28.10.2015 17:41
smaczne do kawki
cukiereczek 28.10.2015 17:34
idealny pomysł na słodkie ciastko
GOSIA18 28.10.2015 15:02
Przepysznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak