Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
margaryna 250 gram
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dżem z czarnej porzeczki 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. W większej misce umieszczamy żółtka.
Krok 1 - Pleśniak foto
2
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i posiekana margarynę.
Krok 2 - Pleśniak foto
3
Ciasto dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na trzy równe części. Do jednej części dodajemy kakao. Wszystko zawijamy w folię spożywcą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut.
Krok 3 - Pleśniak foto
4
Z białek i cukru ubijamy na sztywno pianę.
Krok 4 - Pleśniak foto
5
Zmrożoną jedną część ciasta trzemy na tarce na dno blachy.
Krok 5 - Pleśniak foto
6
Następnie smarujemy dżemem porzeczkowym.
Krok 6 - Pleśniak foto
7
Na dżem trzemy kakaową część ciasta.
Krok 7 - Pleśniak foto
8
Na kakaową część wlewamy pianę z białek.
Krok 8 - Pleśniak foto
9
Następnie na pianę trzemy pozostałą, trzecią część zmrożonego ciasta.
Krok 9 - Pleśniak foto
10
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut.
Smacznego :)
Krok 10 - Pleśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 14.01.2013 17:50
PALCE LIZAĆ !!! Muszę zrobić z dżemem bo jeszcze nie próbowałam :)
babajaga1969 14.01.2013 17:04
lubię to ciasto - też piekę czasem - szybko mi znika bo wychodzi niskie - Twoje jest smaczne :)
monisia1977 14.01.2013 14:00
pycha
nogawkuchni 14.01.2013 13:21
Bardzo lubię to ciasto, moja Mama często je robi, jej wychodzi przepyszne, Twoje również wygląda znakomicie, oj muszę sama się za to ciasto wziąć i zrobić, bo jest świetne w smaku, a jeszcze z dżemem porzeczkowym to w ogóle niebo w gębie, apetycznie Ci wyszło, ach podkradłabym kawałek.
KasiaK90 14.01.2013 12:08
uwielbiam
Sisterskitchen 14.01.2013 11:59
ja jeszcze nigdy nie jadłam tego ciasta, ale wygląda smacznie
Aleksandra/Olcia 14.01.2013 11:54
uwielbiam to ciasto
IwonaKa 14.01.2013 11:32
dawno nie jadłam,a jest takie smaczne
Anula 14.01.2013 11:04
Dawno nie robiłam tego ciasta:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak