Pleśniak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3,5 szklanka
  • żółtka

    5
  • margaryna

    1.5
  • cukier

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1
  • sól

    szczypta
  • kakao

    2-3 łyżki
  • białka

    5
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta razem wyrobic. Ciasto podzielic na 3 czesci. Pierwsza czesc wylozyc na wysmarowana blache, do drugiej dodac kakao-wyrobic. I teraz jedna czesc biala i kakaowa dac do zamrazalki na okolo 0,5godz. Na ciasto wylozone na blache rozsmarowac dzem,potem zetrzec ciasto kakowe na tarce o duzych oczkach. Ubic piane z bialek, dodac cukier i make ziemniaczana i dalej ubijac. Ubita piane wylac na ciasto kakaowe a nastepnie zetrzec jasne ciasto. Piec w lekko nagrzanym piekarniku w temp. 160-170st. Okolo 45-50 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 26.03.2013 12:24
lubię to ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat