Przepis i sposób przygotowania na: Plecionka z malinami - przepis
Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól, cukier, jajka, jogurt i masło. Wszystko razem zgniatamy do połączenia składników, formujemy kulę wkładamy do miseczki przykrywając ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Wszystkie składniki na masę serową łączymy w miseczce. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, aby zrobić w nim w miarę równe ząbki należy złożyć je wzdłuż na pół ( jak książkę ) i powycinać nożykiem paseczki. Rozkładamy ciasto i na środek, między ząbkami nakładamy masę serową, a na nią maliny. Paseczki nakładamy na siebie pod skosem. Plecionkę przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min. Po tym czasie smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy 25-30 min w temp. 180 C do złotego koloru skórki. Plecionkę możemy również polać lukrem: szklanka cukru pudru i 3 łyżki wody, rozpuszczamy i polewamy. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl