Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Plecionka z malinami - przepis

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jogurt naturalny 200 gram
jajko 3 sztuka
mąka 4 szklanka
cukier 1/2 szklanka
masło 120 gram
sól 1 łyżeczka
serek śmietankowy 300 gram
śmietanka kremowa 4 łyżka
cukier puder 2 łyzka
maliny świeże 2 szklanka
drożdże suche 10 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Plecionka z malinami - przepis

ILOŚĆ: dwie średniej wielkości plecionki
Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól, cukier, jajka, jogurt i masło. Wszystko razem zgniatamy do połączenia składników, formujemy kulę wkładamy do miseczki przykrywając ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Wszystkie składniki na masę serową łączymy w miseczce. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, aby zrobić w nim w miarę równe ząbki należy złożyć je wzdłuż na pół ( jak książkę ) i powycinać nożykiem paseczki. Rozkładamy ciasto i na środek, między ząbkami nakładamy masę serową, a na nią maliny. Paseczki nakładamy na siebie pod skosem. Plecionkę przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min. Po tym czasie smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy 25-30 min w temp. 180 C do złotego koloru skórki. Plecionkę możemy również polać lukrem: szklanka cukru pudru i 3 łyżki wody, rozpuszczamy i polewamy. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 10.10.2012 18:25
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak