plauszki z ziemniaków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1/2 kg
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Dokładnie ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy mąkę i wbijamy jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt luźne możemy dodać trochę mąki. Gotowe ciasto formujemy w rulonik i kroimy w plasterki. Smażymy na patelni na gorącym tłuszczu

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 25.03.2011 16:05
też lubię uszki
stokrotka 02.02.2011 18:19
mniam
Barbara55 12.01.2011 15:51
placuszki czy paluszki?
kielcok1 10.01.2011 15:09
oryginalna nazwa
rakow2 14.11.2010 15:48
czasem robię
strzelec02 04.10.2010 21:18
Smaczne muszą być.
krzyniu1984 13.08.2010 13:37
pyszne!
Ewa111 27.05.2010 12:32
a ja dodaję do ciasta drobno pokrojony szczypiorek
Kate131 26.05.2010 08:17
tez takie robie:)
cukiereczek 08.05.2010 15:04
Ja też bym dodała przyprawę do ziemniaków Prymat. W ten sposób wydobędzie się głębie smaku.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat