Placuszki ziemniaczano-patisonowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6-7 szt
  • patison

    1 szt
  • jajko

    2 szt
  • pieprz

    wg uznania
  • sól

    wg uznania
  • mąka

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placuszki ziemniaczano-patisonowe foto
Patisona wydrążyć i obrać ze skórki, ziemniaki również obrać i umyć
Krok 2 - Placuszki ziemniaczano-patisonowe foto
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach, patisona zetrzeć na drobne wiórka. Ziemniaki powinny odcieknać na sitku, patisona należy odcisnąć. Do startych ziemniaków dodać cebulę, jajka, pieprz i sól (według uznznia) oraz odciśniętego patisona. Dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Placuszki ziemniaczano-patisonowe foto
Smażyc na rogrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Oleju powinno być dosyć dużo. Odsączać na papierowym reczniku.
Krok 4 - Placuszki ziemniaczano-patisonowe foto
Dodatek patisona sprawia że zwykłe placki ziemniaczane stają się niezwykłe :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 21.10.2013 17:04
fajny pomysł
Alex_M 14.10.2013 11:29
lubie takie placuszki!
ONY_za_kare 13.10.2013 12:36
smaczne placki :)
anemon 12.10.2013 22:36
Patisony to niezwykle rzadki gość w mojej kuchni, a szkoda, bo Twoje placki wyglądają bardzo apetycznie.
Dorota59 12.10.2013 09:25
fajne połączenie
Moni_Wwo 12.10.2013 08:13
Uwielbiam placuszki z patisona!!
Milena87 11.10.2013 23:37
muszę wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat