Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki ziemniaczano-patisonowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 6-7 szt
patison 1 szt
jajko 2 szt
pieprz wg uznania
sól wg uznania
mąka 1 łyżka
olej do smażenia
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki ziemniaczano-patisonowe

Kroki postępowania

1
Patisona wydrążyć i obrać ze skórki, ziemniaki również obrać i umyć
Krok 1 - Placuszki ziemniaczano-patisonowe foto
2
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach, patisona zetrzeć na drobne wiórka. Ziemniaki powinny odcieknać na sitku, patisona należy odcisnąć. Do startych ziemniaków dodać cebulę, jajka, pieprz i sól (według uznznia) oraz odciśniętego patisona. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Placuszki ziemniaczano-patisonowe foto
3
Smażyc na rogrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Oleju powinno być dosyć dużo. Odsączać na papierowym reczniku.
Krok 3 - Placuszki ziemniaczano-patisonowe foto
4
Dodatek patisona sprawia że zwykłe placki ziemniaczane stają się niezwykłe :)
Krok 4 - Placuszki ziemniaczano-patisonowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 21.10.2013 17:04
fajny pomysł
Alex_M 14.10.2013 11:29
lubie takie placuszki!
ONY_za_kare 13.10.2013 12:36
smaczne placki :)
anemon 12.10.2013 22:36
Patisony to niezwykle rzadki gość w mojej kuchni, a szkoda, bo Twoje placki wyglądają bardzo apetycznie.
Dorota59 12.10.2013 09:25
fajne połączenie
Moni_Wwo 12.10.2013 08:13
Uwielbiam placuszki z patisona!!
Milena87 11.10.2013 23:37
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak