Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z twarogu
Ten przepis pokochają najmłodsi. Dodatek twarogu sprawia, że placuszki są bardzo delikatne i puszyste.
Za każdym razem mogą smakować nieco inaczej, w zależności od dodatków z jakimi je podasz. Wybór tutaj jest całkiem spory - możesz postawić na ulubiony dżem, konfiturę, sos owocowy lub zjeść solo. Która opcja do Ciebie najbardziej przemawia? A może wolisz podać placki twarogowe na słono? Tutaj sprawdzi się sos czosnkowy idealnie.
Najlepiej wykorzystaj twaróg półtłusty. Najlepiej wybrać produkt w kostce.
Oddzielamy żółtka o białek. Twaróg mieszamy z mąka, żółtkami i solą. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z masa twarogową.
Smażymy placuszki na rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor.
Podajemy z dżemem lub sosem owocowym.