Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z rabarbarem
mąka pszenna - 200g,
jaja - 6 średniej wielkosci,
mleko - 6 łyżek,
sól - niepełna łyżeczka,
cukier z wanilią (lub 2 krople esencji waniliowej) - łyżeczka,
cukier kryształ - 4 łyżki,
rabarbar - 2-3 łodygi,
cukier puder - do posypania,
olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Miksując, dodajemy cukier, cukier z wanilią, pozostałą sól i stopniowo po jednym żółtku. Mieszając łyżką, dodajemy przesianą mąkę, a następnie mleko. Rabarbar myjemy, obieramy i osuszamy. Kroimy na dość drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy ciasto. W każdy placuszek wciskamy po kilka cząstek rabarbaru. Gdy po kilku minutach ciasto się zetnie, przewracamy placki na drugą stronę. Po usmażeniu osączamy placki z tłuszczu kładąc je na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu, posypujemy je cukrem pudrem.