Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
10 sztuk:
-
cukinia
200 gramów -
jajko
1 sztuka -
mąka pszenna
3 łyżki -
sól
5 szczypt -
pieprz
5 szczypt -
tuńczyk
1 puszka -
rzodkiewki
5 sztuk -
masło do smażenia
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką
Umytą cukinię zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach, tuńczyka odcedzić z oleju, rzodkiewki pokroić w półplasterki, a białko ubić na sztywną pianę.
W misce wymieszać cukinię, mąkę oraz żółtko i następnie delikatnie wmieszać pianę z białka.
Na końcu masę połączyć z tuńczykiem i rzodkiewką.
Całość doprawić do smaku (solą z pieprzem).
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Podawać solo lub z ulubionym sosem.
Startą cukinię należy posolić i odstawić na 20-25 minut, żeby puściła sok. Sok odlać i można dodać pozostałe składniki.
Komentarze (1)