Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką

Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco pachnące. Cukinia idealnie komponuje się z tuńczykiem oraz leciutko chrupiącą rzodkiewką. Wbrew pozorom to jedne z najlepszych, zdrowych połączeń.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

10 sztuk:

  • cukinia

    200 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • sól

    5 szczypt
  • pieprz

    5 szczypt
  • tuńczyk

    1 puszka
  • rzodkiewki

    5 sztuk
  • masło do smażenia

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką

Umytą cukinię zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach, tuńczyka odcedzić z oleju, rzodkiewki pokroić w półplasterki, a białko ubić na sztywną pianę.
W misce wymieszać cukinię, mąkę oraz żółtko i następnie delikatnie wmieszać pianę z białka.
Na końcu masę połączyć z tuńczykiem i rzodkiewką.
Całość doprawić do smaku (solą z pieprzem).
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Podawać solo lub z ulubionym sosem.

Startą cukinię należy posolić i odstawić na 20-25 minut, żeby puściła sok. Sok odlać i można dodać pozostałe składniki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

gusia1000 05.06.2018 19:41
super placki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat