Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z cukinii i ziemniaka (dla dzieci)
1. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy wraz ze skórką na drobnych oczkach tarki. Oprószamy połową szczypty soli i odstawiamy, aby puściła sok.
2. Gdy cukinia wypuści już cały sok, to odsączamy. Ziemniaka obieramy, myjemy i ścieramy na papkę (jak na placki ziemniaczane). Solimy połową szczypty i odciskamy nadmiar płynu.
3. Warzywa przekładamy do jednej miski, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i doprawiamy odrobiną pieprzu. Całość dokładnie wyrabiamy.
4. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe placuszki wykładając masę łyżką i lekko spłaszczając. Powinny być rumiane z obu stron. Smażymy na wolnym ogniu. Gdy będą gotowe, odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.