Placuszki jabłkowo-ziemniaczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jabłka

    1/2 kg
  • mąka

    10 dag
  • jajko

    1
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • sól

  • cukier

  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placuszki jabłkowo-ziemniaczane foto
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości i studzimy. Mielimy w maszynce. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do ziemniaków.
Krok 2 - Placuszki jabłkowo-ziemniaczane foto
Mieszamy dokładnie, dodajemy jajko, sól do smaku, mąkę i bułkę tartą. Wyrabiamy na gładką masę.
Krok 3 - Placuszki jabłkowo-ziemniaczane foto
Smażymy placuszki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
Krok 4 - Placuszki jabłkowo-ziemniaczane foto
Posypujemy cukrem i dekorujemy jabłkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marlenka.S 14.01.2014 19:00
bardzo ładnie wyglądają
kasienka23 14.01.2014 18:48
smaczne placki!
kriko 14.01.2014 17:24
bardzo lubie
Romanowka 14.01.2014 17:06
Wyglądają smakowicie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat