Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo-koperkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

placki ziemniaczane

ziemniaki 1 kg
cebula 2 sztuki
jaja 3 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

sos

jogurt naturalny 1 szklanka
koperek 1 łyżka
czosnek 3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo-koperkowym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki i cebule ścieramy drobno, miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy żółtka jaj, przyprawy oraz mąkę.
Krok 1 - Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo-koperkowym foto
2
Na koniec dodajemy ubitą z białek pianę. Mieszamy.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo-koperkowym foto
3
Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo-koperkowym foto
4
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu wraz z koperkiem. Mieszamy. Placki ziemniaczane podajemy wraz z przygotowanym sosem.
Krok 4 - Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo-koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inka2012 06.10.2014 15:49
aż chce się jeść!
noninka77 06.10.2014 15:33
Bardzo lubię:-)
gosia561 06.10.2014 13:59
muszę wypróbować to połączenie
kloruś 06.10.2014 13:42
to jest to co lubię! super
bhb8 06.10.2014 11:41
Dobre połączenie :)
Wiktoria29 06.10.2014 11:04
mmm....ja ja lubię placki a do tego taki sosik
Czyki 06.10.2014 10:48
To ja już wiem gdzie wpadnę na obiadek :);)
dodi 06.10.2014 09:20
głodna się zrobiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak