Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z cukinią i boczkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
boczek wędzony 20 dkg
cebula 1 sztuka
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 1 łyżka
sól, pieprz
olej do smażenia
kabaczek 1 sztuka
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z cukinią i boczkiem

Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy na ręczniku papierowym i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na chwile.
Z cukinii wykrywamy miąższ i ścieramy cukinie na tarce o grubych oczkach (nie obieramy), dodajemy pokrojony w kostkę boczek i cebulkę, przeciśnięty czosnek oraz resztę składników i odciśnięte ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżka porcje i formujemy placki, smażymy na złoty kolor z obydwu stron, wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem. Smaczne nie tylko na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 24.11.2013 10:35
bardzo fajne
Layna 25.10.2013 12:55
jeszcze nie jadłam takich, muszę spróbować
Jusiaa 25.10.2013 07:51
Takich placuszków to jeszcze nie jadłam, muszą być dobre
Monika-twin 25.10.2013 06:24
ale fajny przepis
Renata9 24.10.2013 22:03
super placuszki
Magula 24.10.2013 21:57
fajne placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak