Placki ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • kiełbasa cienka

    80 g
  • papryka czerwona

    1
  • cukinia

    1/2
  • cebula czerwona

    1
  • jajko

    1
  • mąka

    90 g
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę i cukinię umyć i osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, cebulę obrać. Wszystkie warzywa i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, umyć a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Po starciu odsączyć je z nadmiaru wody, wbić jajko, dodać mąkę, sól i pieprz.(można tez dodać pół łyżeczki curry). Wymieszać wszystko, następnie do masy ziemniaczanej dołożyć warzywa i kiełbasę. Jeszcze raz wymieszać dokładnie. Rozgrzać patelnię i na małej ilości oliwy nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną lub keczupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata106 21.11.2013 20:34
super pyszne
Aleksandra/Olcia 21.11.2013 19:08
bardzo lubiue placki
norweska20 21.11.2013 18:29
dodatki super do placków
iwi 21.11.2013 18:27
Super placuszki
stokrotka 21.11.2013 18:23
same smakowitości!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat