Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kiełbasa cienka 80 g
papryka czerwona 1
cukinia 1/2
cebula czerwona 1
jajko 1
mąka 90 g
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane

Paprykę i cukinię umyć i osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, cebulę obrać. Wszystkie warzywa i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, umyć a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Po starciu odsączyć je z nadmiaru wody, wbić jajko, dodać mąkę, sól i pieprz.(można tez dodać pół łyżeczki curry). Wymieszać wszystko, następnie do masy ziemniaczanej dołożyć warzywa i kiełbasę. Jeszcze raz wymieszać dokładnie. Rozgrzać patelnię i na małej ilości oliwy nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną lub keczupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 21.11.2013 20:34
super pyszne
Aleksandra/Olcia 21.11.2013 19:08
bardzo lubiue placki
norweska20 21.11.2013 18:29
dodatki super do placków
iwi 21.11.2013 18:27
Super placuszki
stokrotka 21.11.2013 18:23
same smakowitości!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak