Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z kaszy jęczmiennej z białym serem i koperkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

biały ser 3 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 4 płaskie łyżki
kasza jęczmienna perłowa 4 łyżki ugotowanej
koperek 1 łyżka posiekanego
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej kokosowy około 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z kaszy jęczmiennej z białym serem i koperkiem

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie należy jej przegotować).

Do miski wbijamy jajko, dodajemy ser (u mnie typ „pacynka”), posikany koperek, mąkę i 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (najlepiej jeszcze lekko ciepłej). Całość dokładnie łączymy przy pomocy widelca.

Naszą masę na placuszki doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, próbujemy.

Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, zmniejszamy płomień i łyżką stołową wykładamy masę (1 łyżka, to jeden placuszek). Placuszki smażymy z obu stron na złoto.

Podajemy od razu posypane odrobiną koperku (ten krok można pominąć, osobiście bardzo lubię dużą ilość koperku w daniach).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 21.10.2016 13:24
Dziękuję :)
KORAL 21.10.2016 08:55
Wyglądają apetycznie :)
Diana Rusiłowicz 21.10.2016 00:25
Pyszne te placuszki :)
Ania321 20.10.2016 23:02
smaczne placuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak