Placki z kalarepy i listków botwinki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalarepka młoda

    175 g ( po obraniu )
  • botwina liście

    z łodygami 50 g
  • cebula biała

    1/4 średniej
  • jajko

    1 większe
  • mąka pszenna

    1 raczej płaska łyżka
  • Czosnek staropolski Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • pieprz

  • kiełki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placki z kalarepy i listków botwinki foto
Kalarepę obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Sok który puści odlewamy. Wypłukaną botwinkę lekko siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Krok 2 - Placki z kalarepy i listków botwinki foto
Podsmażoną botwinkę dodajemy do odciśniętej kalarepy. Dodajemy resztę składników, mieszamy i przyprawiamy.
Krok 3 - Placki z kalarepy i listków botwinki foto
Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony.
Podajemy z kiełkami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 03.07.2017 20:27
Taich to ja jeszcze nie jadłam. Koleżanko, ale masz pomysły. Super.
jagoda5913 01.07.2017 00:28
ciekawe placuszki
Babeczka35 30.06.2017 22:55
Smakowite placuszki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat