Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

PLACKI Z CUKINIĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

cukinia
1,3 kg
natka pietruszki
pęczek
mąka
jajko
2
sól i pieprz
mleko
6 łyżek

Dodatkowo

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: PLACKI Z CUKINIĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

Przesiewam mąką, łączę ze sporą szczyptą soli i roztrzepanymi jajkami. Stopniowo dodaję mleko ciągle mieszając do momentu, aż ciasto będzie gładkie.
Cukinię wraz z natką pietruszki miksuję blenderem i dodaję do masy (powinno być konsystencji, jak na placki ziemniaczane).
Całość doprawiam solą i pieprzem (cukinia jest delikatna, więc możemy dodać sporo pieprzu, aby smak był bardziej wyrazisty).
Smażę placki na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak