PLACKI Z CUKINIĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

PLACKI Z CUKINIĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • cukinia

    1,3 kg
  • natka pietruszki

    pęczek
  • mąka

  • jajko

    2
  • sól i pieprz

  • mleko

    6 łyżek

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania PLACKI Z CUKINIĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

Przesiewam mąką, łączę ze sporą szczyptą soli i roztrzepanymi jajkami. Stopniowo dodaję mleko ciągle mieszając do momentu, aż ciasto będzie gładkie.
Cukinię wraz z natką pietruszki miksuję blenderem i dodaję do masy (powinno być konsystencji, jak na placki ziemniaczane).
Całość doprawiam solą i pieprzem (cukinia jest delikatna, więc możemy dodać sporo pieprzu, aby smak był bardziej wyrazisty).
Smażę placki na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat