Placki po węgiersku z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    1/2 kg
  • mąka

    4 łyżki
  • cebula

    2 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • pieczarki

    4 duże szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • ziemniaki

    1/2 kg
  • jajko

    1 szt
  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • śmietana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placki po węgiersku z pieczarkami foto
Wołowinę oczyścić, pokroić na kawałki i obtoczyć w mące. Następnie wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć.
Krok 2 - Placki po węgiersku z pieczarkami foto
Przełożyć mięso do garnka. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa.
Krok 3 - Placki po węgiersku z pieczarkami foto
Zalać mięso wodą i dusić około 1,5 godziny.
Krok 4 - Placki po węgiersku z pieczarkami foto
Paprykę pokroić w paseczki, pieczarki w cienkie plasterki. Dodać do mięsa.
Krok 5 - Placki po węgiersku z pieczarkami foto
Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dusić całość jeszcze około pół godziny.
Krok 6 - Placki po węgiersku z pieczarkami foto
Ziemniaki oraz drugą cebulę zetrzeć na tarce. Dodać 2 łyżki mąki i jajko, przyprawić. Usmażyć placki, a następnie polać je sosem i udekorować kleksem śmietany. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 17.03.2015 22:30
jedno z moich ulubionych dań

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat