Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki drożdżowe z jabłkami, cynamonem i imbirem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

drożdże 25 gram
mleko 1/4 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
cynamon do smaku
imbir do smaku
olej 2 łyżki
olej do smażenia
jajko 2 sztuki
mąka 1 szklanka
alkohol 30 ml
cukier puder do smaku
woda 1/2 (ciepła)
jabłko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Placki drożdżowe z jabłkami, cynamonem i imbirem

Wodę z drożdżami, łyżeczką cukru i mąką rozrabiamy. Odstawiamy aż urośnie. Trzemy duże jabłko, dodajemy cynamon i imbir.
Łączymy zaczyn drożdżowy z mąką, jajkami, dwiema łyżkami oleju, alkoholem (dodawałem ok. 20% nalewkę), mlekiem i jabłkami. Mieszamy. Dodajemy sól. Mieszamy.
Po kilku - kilkunastu minutach smażymy placki na rozgrzanym oleju.

Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z jogurtem lub śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 01.10.2014 16:10
fajne placuszki
pestka 23.01.2013 14:37
oryginalne
Vanilla
Vanilla 09.01.2013 01:08
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak