Placek ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    1 kg
  • marganyna

    1/2 kostki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • jajka

    4 sztuki
  • mleko

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodać jajka. Ciągle miksując dodawać po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko i wymiksować. Wylać na blachę (wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą). Na wierzchu wyłożyć umyte i wydrylowane połówki śliwek. Piec w tem. 180 stopni ok 1 godziny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 08.10.2013 00:04
Teraz w sezonie śliwek gości u mnie w każdą niedziele, pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat