Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z wiśniami.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 szt.
mąka 3 szkl.
cukier 1,5 szkl.
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 mały
cukier wanilinowy 1
wiśnie
kruszonka
masło śmietankowe 3/4 kostki
mąka
cukier
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z wiśniami.

Kroki postępowania

1
Z 5 jaj odlać białko i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać pół szklanki cukru i ubić.
Krok 1 - Placek z wiśniami. foto
2
Wiśnie wydrylować (usunąć pestki). Ja wykorzystałam wiśnie na których robiłam nalewkę, więc ciasto będzie z % ;)
Przepis na nalewkę znajdziecie w mojej księdze. Polecam :)
Krok 2 - Placek z wiśniami. foto
3
Z margaryny, 1 szkl. cukru, 3 szkl. mąki, 1 jajka, 5 żółtek, proszku do pieczenia i cukru wanilinowego dobrze ukręcić ciasto.
Krok 3 - Placek z wiśniami. foto
4
Z masła, mąki i cukru wyrobić kruszonkę.
Krok 4 - Placek z wiśniami. foto
5
Z podanych składników zrobiłam dwie małe blaszki ciasta, można jednak zrobić jedną zwykłą blachę.
Wyłożyć blaszki papierem i wylać do nich ciasto.
Krok 5 - Placek z wiśniami. foto
6
Na cieście ułożyć wiśnie.
Krok 6 - Placek z wiśniami. foto
7
Na wiśnie dać ubite białka.
Krok 7 - Placek z wiśniami. foto
8
Na białka dać kruszonkę.
Krok 8 - Placek z wiśniami. foto
9
Piec od 45 do 60 minut. Po 45 minutach sprawdzić czy ciasto już dobre. Mój piekarnik nie piecze najlepiej, wiec musiałam trzymać ciasto 60 minut.
Krok 9 - Placek z wiśniami. foto
10
Smacznego:)
Krok 10 - Placek z wiśniami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 18.02.2013 12:19
super
maciek7 05.09.2012 19:22
pycha
Beatris 27.07.2012 13:25
Bardzo smakowicie wygląda.
1j1o1l1a1 27.07.2012 11:22
apetyczne ciasto
Hanna5 27.07.2012 10:26
pyszności, uwielbiam wiśnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak