Przepis i sposób przygotowania na: Placek z rurkami
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki delikatnie mieszamy dajemy na blachę 25/36 i pieczemy około 30 minut.
Biszkopt biały:
Robimy tak samo jak biszkopt żółty.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy kroimy w kawałki i smażymy chwilę aby trochę się rozpadły następnie dajemy galaretkę w proszku mieszamy do jej rozpuszczenia i chłodzimy.
Masa różowa:
Śmietankę ubijamy, do ubitej dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt żółty- masa jabłkowa (zimna i zaczynająca tężeć)- rurki (układamy je w równych odstępach) i zalewamy galaretkami przyrządzonymi wg przepisu (czekamy do ich zastygnięcia)- masa różowa-biszkopt biały- rozsmarowana marmolada- polewa czarna, a białą robimy różne dekoracje- Na polewę kładziemy orzechy posiekane