Przepis i sposób przygotowania na: Placek z różową pianką
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy, wylewamy na blachę 25/36 i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Placek biały:
Margarynę ucieramy z cukrem, gdy już utarte dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy, dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę i pieczemy około 30 minut.
Masa krówkowa:
Margarynę ucieramy z krówką.
Śnieżka różowa:
Śnieżkę robimy wg. przepisu na opakowaniu, dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.
Masa ananasowa:
Ananasy osączamy z zalewy, kroimy w kostkę i miksujemy. Następnie zagotowujemy i gotujemy 5 minut, wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy do rozpuszczenia i gasimy.
Przełożenie placka:
Biszkopt- chłodna masa ananasowa (czekamy aż stężeje) - ciasto białe- masa krówkowa- biszkopty okrągłe układamy z odstępami i lekko wciskamy w masę krówkową- śnieżka różowa- polewa.