Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z jabłkiem i żurawiną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier 100 g
jajko 2 szt
olej 100 ml
mleko 1 szklanka
jabłko 1 szt
żurawina suszona 1 szklanka
cukier puder 0,5 szklanki
olejek cytrynowy
woda letnia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z jabłkiem i żurawiną

W jednej misce mieszamy suche produkty – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Suche produkty partiami dodajemy do mokrych, mieszamy trzepaczką. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo i kroimy w plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 21.03.2016 18:23
Bardzo lubię takie ciacha na szybko :)
Krystyna32 21.03.2016 08:39
pyszności ;)
norweska20 21.03.2016 00:28
chętnie bym zjadła
Franciszek 21.03.2016 00:25
smaczny placek
Kuchenka 20.03.2016 23:33
apetycznie wygląda, idealne do kawy ;)
Iwusia 20.03.2016 22:28
szybki, łatwy a i pewno smaczny
VioletoweKucharzenie 20.03.2016 21:09
Ekspresowy w przygotowaniu, smaczny placek. Uwielbiam takie ciasta z gorącą kawą lub kubkiem mleka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak