Placek z gruszkami

Placek z gruszkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • białka jaj

    4 sztuki
  • gruszki

    25 dag
  • masło roślinne

    5 dag
  • cukier

    1/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1/2 opakowania
  • cynamon

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Placek z gruszkami

Mąkę pszenną należy zagnieść z białkami jaj i niewielką ilością wody na jednolite ciasto. Następnie ciasto delikatnie rozwałkować i posmarować roztopionym masłem( ciepłym, ale nie gorącym). Gruszki dobrze umyć, obrać ze skórki, następnie posypać białym cukrem i cukrem waniliowym wymieszanymi ze szczyptą cynamonu. Gruszki pokroić w kostkę i ułożyć na rozłożonym cieście, zawinąć je tak, jak zawija się roladę. Ciasto wyłożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu zrumienienia się ciasta. Trwa to około 45 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 08.05.2015 12:43
ciekawa propozycja
IKrakowianka 25.01.2013 21:00
smaczne ciasto
RenataZ-et 03.12.2011 15:25
przepyszny
Juleczka20 12.09.2011 08:57
super
kasiaw 28.07.2011 12:09
ciekawy przepis
gosia561 22.01.2011 22:34
fajne
Barbara55 21.01.2011 18:52
wolę placek z jabłkami
kielcok1 17.01.2011 15:48
lubię placki i lubię gruszki
rakow2 19.11.2010 17:51
dobry placek
Dorota76 09.11.2010 18:52
uwielbiam gruszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat