Placek z gruszkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • białka jaj

    4 sztuki
  • gruszki

    25 dag
  • masło roślinne

    5 dag
  • cukier

    1/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1/2 opakowania
  • cynamon

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną należy zagnieść z białkami jaj i niewielką ilością wody na jednolite ciasto. Następnie ciasto delikatnie rozwałkować i posmarować roztopionym masłem( ciepłym, ale nie gorącym). Gruszki dobrze umyć, obrać ze skórki, następnie posypać białym cukrem i cukrem waniliowym wymieszanymi ze szczyptą cynamonu. Gruszki pokroić w kostkę i ułożyć na rozłożonym cieście, zawinąć je tak, jak zawija się roladę. Ciasto wyłożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu zrumienienia się ciasta. Trwa to około 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 08.05.2015 12:43
ciekawa propozycja
IKrakowianka 25.01.2013 21:00
smaczne ciasto
RenataZ-et 03.12.2011 15:25
przepyszny
Juleczka20 12.09.2011 08:57
super
kasiaw 28.07.2011 12:09
ciekawy przepis
gosia561 22.01.2011 22:34
fajne
Barbara55 21.01.2011 18:52
wolę placek z jabłkami
kielcok1 17.01.2011 15:48
lubię placki i lubię gruszki
rakow2 19.11.2010 17:51
dobry placek
Dorota76 09.11.2010 18:52
uwielbiam gruszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat