placek szpinakowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    30 dkg
  • masło

    15 dkg
  • woda

    4 łyżki
  • sól

  • margaryna do formy

  • Nadzienie:

  • szpinak

    1/2 kg
  • cebula

    4 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajko

  • śmietana

    1 szklanka
  • masło

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • ser żółty

    1 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę siekamy z masłem wlewamy odę i zagniatamy ciasto,owijamy je folią i wkładamy na godzinę do lodówki.Szpinak myjemy wrzucamy na 5 min do wrzącej wody odcedzamy i siekamy.Cebulę kroimy w cienkie piórka szklimy ją na maśle dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak i chwilę smażymy razem.Lekko studzimy dodajemy śmietanę i jajko dobrze mieszamy a na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ciasto układamy na wysmarowanym margaryną płaskim naczyniu do zapiekania zarumieniamy wierzch wykładamy nadzienie i posypujemy żółtym serem.Zapiekamy aż ser stanie się ciemnozłoty.Podajemy na gorąco lub na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Tyska 27.11.2011 23:19
ciekawe
Justyna Jussstiii 23.11.2011 10:03
super
Krystyna32 23.11.2011 01:01
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat