Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na gulasz

wołowina 400 g
papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
papryczka chili 1 szt
pieczarki 300 g
cebula 2 szt
ząbki czosnku 3 szt
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
przecier pomidorowy 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka pszenna 1 łyżka

Na placki

ziemniaki 10 szt
cebula 1 szt
mąka pszenna 3 łyżki
jajko 1 szt
ząbek czosnku
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Ponad to

kwaśna śmietana
ser żółty starty
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku

1.
Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę. Następnie podsmażamy w garnku z grubym dnem. Na patelni kolejno smażymy pokrojone warzywa (osobno aby się podsmażyły, a nie udusiły):paprykę, cebulę z czosnkiem i pieczarki i kolejno wrzucamy je do podsmażonego mięsa. Podlewamy wodą tak aby zakryła mięso z warzywami i zostawiamy na małym ogniu aby się lekko gotowało. Kiedy mięso jest miękkie przesmażamy na łyżce oleju sproszkowane papryki i pieprz cayenne, aż będą miały głęboką brązową barwę, a następnie dodajemy do naszego gulaszu. Doprawiamy pieprzem i solą i zagęszczamy łyżką mąki.
2.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajo, mąkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek, oraz pieprz i sól. Placki smażymy na oleju na rumiano z obu stron.
3.
Na placek nakładamy spora porcje gorącego gulaszu. Danie podajemy posypane żółtym serem oraz z kleksem śmietany. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 31.05.2017 14:08
Pyszna propozycja
Bernadeta1 03.10.2016 21:23
dawno nie jadłam i narobiłaś mi smaków, pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak