placek kolorowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostki
  • cukier

    1/2 szkl
  • orzechy

    15 dag
  • miód

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • rodzynki

    20 dag
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżki
  • mak

    20 dag
  • masa

  • margaryna

    25 dag
  • cukier

    1/2 szkl
  • jajka

    3 szt
  • galaretka czerwona

    2 szt
  • galaretka zielona

    2 szt
  • polewa czekoladowa

    1 szt
  • jaja

    6 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, ucierać do białości, potem dodać sparzony i zmielony mak, zmielone orzechy, miód, kakao, mąkę ziemniaczaną, dalej ucierać, ubić białka,dodać do ciasta i rodzynki, delikatnie wymieszać , podzielić na pół, upiec dwa placki na dużej formie Jajka z cukrem ubić na parze , zdjąć z pary i dalej ubijać aż masa jajeczna ostygnie, utrzeć masło dodawać po łyżce masy jajecznej i ucierając.Galaretkę czerwoną jak i zieloną rozpuścić w 3 szklankach wody , wylać na płaskie naczynie , jak zastygnie pokroić w kostkę.Na ciasto rozłożyć masę wraz z galaretkami i na to położyć drugi placek ,wylać polewę czekoladowa i udekorować białą czekolada .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monisia1977 07.02.2013 12:41
dobre
V_kuchareczka 07.02.2013 10:41
Rewelacja
natalia.doradca 07.02.2013 10:29
świetny placek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat